طبق قانون آن دسته از افراد میتوانند برای خود افتتاح حساب نمایند و یا از حساب خود برداشت کنند که به سن قانونی یعنی ۱۸ سال تمام رسیده باشند و اگر افراد کمتر از این سن، بخواهند که اقدام به افتتاح حساب یا برداشت از حساب نمایند لازم است دارای یک شرایط خاص باشند.
همانطور که میدانید انواع و اقسام حسابها در بانکهای مختلف وجود دارد و برای همه آنها حساب شرط رسیدن به سن قانونی یعنی ۱۸ سال باید رعایت گردد ولی در بین این حسابها حسابهای قرض الحسنه پسانداز کمی شرایط متفاوتتری دارد. این حساب را افراد میتوانند در ۱۲ سالگی افتتاح نمایند و برای افتتاح آن در این سن نیاز به داشتن هیچ مدرک خاص و یا اولیای شخص نمیباشد و اما برای برداشت از این حساب نیاز است که فرد بعد از سه سال یعنی در ۱۵ سالگی به بانک مراجعه نماید، چرا که به افرادی که سن آنها از ۱۵ سال پایینتر باشد اجازه برداشت از حساب خود را که از ۱۲ سالگی امکان افتتاح آن برای وی بوجود می آید، نمیباشد. در واقع اگر فرد در سن ۱۲ سالگی اقدام به افتتاح حساب پسانداز قرض الحسنه نماید، انگار اقدام به افتتاح حساب ۳ ساله میکند، چرا که در این سه سال اجازه برداشت از حساب خود را نخواهد داشت. ولی برای دیگر انواع حسابهای بانکی شخص حتی به این نوع نیز نمیتواند افتتاح حساب نماید و باید تا سن قانونی یعنی ۱۸ سال تمام خود صبر نماید و بعد از اینکه ۱۸ سال خود را تمام کرد، به وی اجازه افتتاح حساب یا برداشت از انواع د اقسام حسابها داده میشود.
قانون برای افرادی که مجبور به افتتاح حساب یا برداشت از حساب خود میباشند، به جز اتمام سن ۱۸ سالگی، دولت یک راه دیگر هم پیش روی این افراد گذاشته است و آن راه بدین صورت میباشد که این افراد به دادگاه مراجعه نمایند و درخواست دریافت گواهی رشد خود را از دادگاه دریافت نمایند و با دریافت این گواهی ( البته اگر دادگاه تایید نماید و گواهی رشد وی را صادر نماید) میتوانند به بانک مراجعه کرده و نسبت به افتتاح حساب و برداشت از حساب برای خود اقدام نمایند. در این صورت بانکها اجازه ممانعت برای افتتاح حساب این افراد را نخواهند داشت.
بعد از توضیحی که داده شد حتماً به این موضوع نیز پی بردهاید که وام ازدواج هم به افراد زیر ۱۸ سال داده نمیشود مگر اینکه افراد بتوانند شرایط خاصی را برای خود تامین نمایند.
که اگر پدر فرد وام گیرنده زیر ۱۸ سال (چه دختر و چه پسر) در قید حیات باشد، میتواند به بانک مراجعه نماید و با تشریح وضعیت فرد وام گیرنده، خود به دریافت وام ازدواج فرزندش اقدام نماید و اگر پدر وی در قید حیات نباشد جد پدری وی میتواند نسبت به این کار اقدام نماید.
این راه هم این است که در صورتی که فرد نتواند و یا نخواهد که از راه اول استفاده کند، پدر یا جد پدری وی در قید حیات نباشد و یا در صورت قید حیات بودن امکان دریافت وام وی را نداشته باشد و یا به هر دلیل دیگری فرد صاحب وان نخواهد که این افراد برای دریافت وام وی اقدام نمایند، میتواند با فراهم نمودن شرایطی، خود به این کار اقدام نماید که این شرایط عبارتند از:
فرد درخواست کننده وام اگر دختر باشد باید حداقل ۹ سال و اگر پسر باشد باید حداقل ۱۵ سال را داشته باشد، چرا که افراد در این سنین، که برای دختران و پسران متفاوت میباشد بالغ میشوند و به بلوغ جسمی میرسند.و اگر سن دختر کمتر از ۹ سال و پسر کمتر از ۱۵ سال باشد به هیچ عنوان امکان دریافت وام به نام خود را نخواهند داشت. بنابراین اگر فرد این شرط را دارا باشد باز هم باید شرط دومی را فراهم نماید که به وی اجازه دریافت وام به نام خود داده شود و آن شرط هم این است که وی باید گواهی رشد خود را در دست داشته باشد.
پس شرط دوم دریافت گواهی رشد از دادگاه میباشد. اگر فردی زیر ۱۸ سال باشد و دختران از ۹ سال به بالا و پسران از ۱۵ سال به بالا باشند، میتوانند به دادگاه مراجعه نمایند و درخواستی مبنی براینکه نیاز به دریافت گواهی رشد جهت دریافت وام ازدواج را دارا میباشند را ارائه نمایند. با این درخواست دادگاه اگر صلاح ببیند و تایید کند که فرد درخواست کننده به بلوغ فکری رسیده است، گواهی رشد وی را تایید و به بانک ارجاع میدهد و بانک با دریافت این گواهی میتواند وام فرد کمتر از ۱۸ سال تمام را به نام خود فرد واریز نماید و فرد امکان برداشت از حساب خود را خواهد داشت.
از آنجایی که اکثراً افراد در سن کمتر از ۱۸ سالگی توانایی تشخیص اعمال صحیح و ناصحیح را به خصوص در کارهای مالی ندارند و ممکن است خود را متضرر نمایند، بنابراین به این افراد اجازه دخالت در امور مالی داده نمیشوند، مگر اینکه شرایط خاصی پیش آید و برای آن شرایط هم باید حتماً از دادگاه برای این افراد حکم رشد (در صورت تاییدیه دادگاه) صادر شود.
در واقع قانون برای این افراد علاوه بر رسیدن به سن بلوغ که برای دختران ۹ سال و برای پسران ۱۵ سال میباشد، نیاز میبینید که برای دخالت در امور مالی خود به رشد لازم هم برسند و باید برای دادگاه این رشد ثابت شود تا اجازه دخالت در امور مالی را صادر نمایند ولی برای دخالت این افراد در امور غیر مالی فقط رسیدن به سن بلوغ کافی است و نیاز به گواهی رشد را نخواهد داشت.
شاید اگر به ظاهر امر ازدواج نگاه کنید، این قضیه را در دست امور غیر مالی دستهبندی نمایید. ولی به دلیل اینکه ازدواج دارای آثار مالی نیز میباشد، چرا که در این امر مباحثی مانند مهریه و نفقه و غیره نیز مطرح میباشد، بنابراین نباید این امر را در دسته امور غیر مالی به حساب آورد. برای امر ازدواج شرایط سنی مخصوص به خود تعریف شده است و برای ازدواج داشتن سن ۱۸ سال تمام ضروری نمیباشد. طبق قانون دختران بعد از ۱۳ سال تمام شمسی و پسران بعد از ۱۵ سال تمام شمسی میتوانند در شرایط خاصی ازدواج نمایند ولی اگر دختری کمتر از ۱۳ سال تمام داشته باشد و ازدواج نماید، برای رسمی نمودن عقد وی نیاز میباشد که برای وی گواهی رشد دریافت شود.
در واقع دختران در سن پایینتر از ۱۳ سال ممنوعیت ازدواج دارند ولی تحت شرایط خاصی میتوانند با اذن ولی خود و رویت مصلحت و تشخیص دادگاه به این امر اقدام نمایند.
حال اگر دختران سنی بین ۱۳ سال تمام و ۱۸ سال تمام داشته باشند، قانون برای ازدواج این افراد ممنوعیتی در نظر نگرفته است ولی باز هم باید این افراد اذن ولی و حکم رشد خود را داشته باشند.
اگر دختران بعد از ۱۸ سالگی ازدواج نمایند، دیگر نه ممنوعیتی برای ازدواج آنها وجود خواهد داشت و نه نیازی به گواهی رشد این افراد خواهد بود. ولی باز هم برای دختران باکره اذن ولی واجب است.
به همین دلایل هم میباشد که برای گرفتن وام ازدواج در سنین کمتر از ۱۸ سال نیاز به گواهی رشد از دادگاه الزامی میباشد.
افراد زیر ۱۸ سال که دختران باید بالای ۹ سال و پسران باید بالای ۱۵ سال سن داشته باشند، میتوانند برای دخالت در امور مالی خود اعم از انحصار وراثت، گرفتن وام ازدواج، گرفتن دیه، مجوز جهت خروج از کشور، خرید و فروش اموال و غیره میتوانند با در دست داشتن مدارک بالا به دادگاه مراجعه نمایند و از دادگاه درخواست نمایند که نسبت به صدور گواهی رشدشان اقدام گردد. حال دادگاه با انجام اقدامات و بررسیهای لازم که توسط کارشناسان تخصصی انجام میگیرد، اگر به این نتیجه برسند که فرد درخواست کننده، توانایی دخالت در امور مالی خود را دارا میباشد، دستور صدور گواهی رشد وی را صادر خواهند نمود ولی اگر به این نتیجه نرسند برای صدور این گواهی ممانعت به عمل خواهند آورد.
معمولا برای صدور این گواهی سوالاتی توسط قاضی یا پزشک قانونی از فرد پرسیده میشود که فرد برای پاسخگویی به این سوالات نیاز دارد که اطلاعات عمومی خود را تقویت نماید. چرا که اکثر سوالات در زمینه اطلاعات عمومی و بیشتر در زمینههای مالی خواهد بود.
*تورم چیست؟
* رکود چیست؟
* اگر قرار باشد که وسایلی با ارزش را خریداری کنید، بهتر است خرید شما به صورت حضوری باشد یا اینترنتی؟
* به چه دلایلی نیاز به حکم رشد دارید و به دادگاه مراجعه نمودهاید؟
* تفاوت قرارداد بیع و اجاره چیست؟
* انواع حسابهای بانکی کدام حسابها میباشند و آیا این حسابها با هم تفاوت دارند؟
* خدمات پلیس+ ۱۰ چیست؟
* فرض کنید شما الان مقداری پول دارید، چطور میتوانید این پولها را مدیریت کنید؟
* چک چیست و انواع آن؟
* قیمت دلار و سکه در حال حاضر چقدر است؟
و سوالاتی مشابه این سوالات که فرد برای دریافت حکم رشد خود نیاز است که به این سوالات پاسخ قابل قبولی را بدهد.
ضامنین مورد نیاز برای افرادی که سن زیر ۱۸ سال دارند و با در دست داشتن گواهی رشد خود نسبت به دریافت وام ازدواج خود اقدام نمودهاند، چند نفر میباشد؟
با توجه به اینکه مطلب خاصی در مورد متفاوت بودن تعداد ضامنین مورد نیاز برای این افراد جهت دریافت وام ازدواجشان وجود ندارد، بنابراین به ظاهر هیچ تفاوتی در درخواست تعداد ضامنین برای ارائه وام آنها نباید وجود داشته باشد. ولی بانکها معمولاً در درخواست ضامنین به هیچ قانونی پایبند نیستند و این خودشان هستند که تصمیم میگیرند که چند نفر را به عنوان ضامن از افراد درخواست کننده وام، درخواست کنند. و حتی برخی از بانکها علاوه بر دریافت گواهی کسر از حقوق ضامنین رسمی، چک یا سفتهای را نیز به عنوان ضمانت از افراد خواستارند.
در سال ۱۴۰۲ اعلام شده است که برای آقایان زیر ۲۵ سال و خانمهای زیر ۲۳ سال وام ۲۰۰ میلیونی پرداخت گردد و برای افراد بالای این سنین وام ۱۸۰ میلیونی پرداخت شود. بنابراین با توجه به این قانون باید برای افراد زیر ۱۸ سال نیز مبلغ ۲۲۰ میلیونی وام ازدواج پرداخت شود.
وقتی که دادگاه برای این افراد گواهی رشد را جهت دریافت وام ازدواج صادر میکند، حتماً این افراد یا خود توانایی پرداخت اقساط خود را دارند و یا اینکه افرادی هستند که نگذارند در پرداخت اقساط وام آنها مشکلی پیش بیاید.
به احتمال زیاد این افراد خود دارای شغل و درآمدی میباشند که تصمیم به ازدواج گرفته اند. مخصوصاً پسران اگر شغل و درآمدی نداشته باشند، چطور میتوانند از پس زندگی خود بر بیایند؟ بنابراین به احتمال قوی خود نیز توانایی پرداخت اقساط وام خود را خواهند داشت و اگر پدر یا جد پدری این افراد وام را به نام خود دریافت نمایند، این افراد هم موظف به پرداخت اقساط وام خواهند بود و همچنین مانند همه افراد دیگر که تقاضای وام ازدواج میکنند و بانک از آنها ضامنینی را جهت تضمین دریافت اقساط وام خود را خواستارند، از این افراد نیز ضامنینی دریافت خواهد شد و اگر فرد امکان پرداخت اقساط خود را نداشته باشد، ضامنی موظف به پرداخت اقساط وام این افراد خواهند بود.
پس ریسک پرداخت نکردن اقساط و مواردی که در پی آن بانک را با مشکل مواجه خواهد نمود، تقریباً برای افراد زیر ۱۸ سال و بالای آن در حد یکسانی خواهد بود.
مطمئناً ازدواج در سنین پایین تبعات و مشکلات خاص خود را خواهد داشت و هر چقدر این سن کمتر باشد، مشکلات بیشتری برای افراد به وجود خواهد آمد. ولی برخی خانوادهها هستند که ترجیح میدهند که فرزندان خود را در سنین پایینی به ازدواج درآورند با اینکه دولت سعی میکند که سنگ جلوی پای افرادی که با سن پایین اقدام به ازدواج مینمایند، بیندازد ولی کلاً این موضوع را ممنوع ننموده است و با کمی سختگیری اجازه ازدواج این افراد را صادر میکند.
درست بودن یا نبودن این قضیه نیاز به کارشناسان تخصصی دارد و ما امکان نظردهی تخصصی در این زمینه را نداریم چرا که دانش و آگاهی کامل در مورد این موضوع و تبعات آن را نداریم ولی امیدواریم که افراد به آن سطح از آگاهی دست پیدا کنند که اجازه ازدواج زود هنگام فرزندان خود را ندهند تا حداقل دختران و پسران به رشد کامل برسند و بتوانند در مقابل مشکلات زندگی طاقت بیاورند ولی باز هم هر کس صلاح زندگی خود را بهتر از دیگران میداند و خود باید با توجه به شرایط زندگی خود، تصمیمهایی را برای خود و خانوادهاش بگیرد.
با تعهد محضری و معرفی ضامن های مورد نیاز و اخذ سفته .
خرید و فروش وام ازدواج در تهران